Seniorer tränar mindre efter pandemin

SeniorBarometerns undersökning som genomfördes den sista veckan i september 2020 besvarades av cirka 6000 personer över 55 år. Den visar att seniorer tränade mindre efter än innan pandemin. Innan pandemin visade svaren att 20 procent tränade varje dag, medan 58 procent svarade att de tränade några gånger i veckan och 9 procent tränade några gånger varje månad. Det innebär att nio av tio tränade regelbundet. Tyvärr visar undersökningen att så många som 4 av 10 har börjat träna mindre efter pandemin.

Pandemin förde med sig förändring och 20 procent svarade att de tränar mindre. Men hela 17 procent har svarat att de har tränat mycket mindre. 14 procent har valt att att träna mer under pandemin, medan 48 procent tränade i samma omfattning som innan pandemin bröt ut.

Varför ska äldre träna?

När man blir äldre tappar man muskelmassa och blir svagare, samtidigt som balansen kan försämras. Muskler och leder blir stelare och det kan påverka balansen vilket kan göra att man faller lättare. Fallolyckor är vanliga bland personer som är över 70 år.

Enligt 1177 är det viktigt för seniorer att hålla sig i form på olika sätt. De rekommenderar att äldre personer tränar kondition, muskelstyrka och balans regelbundet. Genom att träna det kan seniorer träna upp styrkan och uthålligheten som behövs för alla aktiviteter som de vill göra.

Viktigt med rätt skor och utrustning

Eftersom äldre personer kan ha försämrad balans är det viktigt att använda rätt träningsutrustning och skor. Det finns till exempel träningsskor för dam i alla åldrar och en del träningsskor är bättre för äldre än andra. Blodcirkulationen blir nedsatt med åldern och gör att fötterna kan kännas stela och bli känsliga för kyla, så det kan vara viktigare att välja lite varmare träningsskor. Eftersom fettkuddarna på hälen slits med åldern och inte ger lika bra stötdämpning kan det behövas mer stötdämpning i skorna.

Många seniorer gillar att träna stavgång. Det är mer effektiv träning än vanliga promenader och stärker skelettet som många seniorer kan behöva. Stavarna hjälper även till att hålla balansen och gör att man kan promenera fortare än vanligt.