2016 – året med Trump, zika och musikgiganternas avsked

2016 var, likt många andra, ett händelserikt år. Ett år där en amerikansk affärsman och en EU-omröstning dominerade politiken, där musikvärlden förlorade flera av sina allra största ikoner och där världens Star Wars-fans var i sorg.

Zikaviruset och ett OS i fara
Redan i januari kom rapporterna om ett virus från Brasilien och i februari klassade WHO det som ett nödläge. Viruset kunde överföras med myggor och sexuellt och gav också skador på foster. Länge diskuterades om det var lägligt att arrangera OS i Rio med tanke på Zika-viruset men man beslutade sedan att anordna spelen som vanligt, och det blev första gången i ett sydamerikanskt land.

Musikens legender går ur tiden
Musikvärlden förlorade några av sina allra största och mest betydelsefulla ikoner under 2016 då David Bowie, Prince, Leonard Cohen och George Michael alla gick bort.

Presidentvalet i USA
Tongångarna var stundtals mycket hårda – på en helt ny nivå, när Hillary Clinton och Donald Trump kämpade om posten som USA:s president under hösten. Trots alla analyser och prognoser tog Trump hem segern och USA fick återigen en republikansk president efter åtta år med Barrack Obama vid rodret.

Britterna säger nej
En majoritet av britterna sade nej till ett fortsatt EU-medlemskap under sommaren 2016 och det får till följd att premiärminister David Cameron och hans regering avgår. Brexit är myntat.

Folk börjar se clowner
I augusti börjar clowner iakttas i flera delstater i USA och därefter i många andra länder. Nyheterna får stor spridning och skapar oro men visar sig på många platser vara falska och uppblåsta.

Påve-besök
Påven Franciskus besöker Lund och Malmö i oktober och lockar stor publik.

Fotbolls-EM
Frankrike är värd för fotbolls-EM och värdlandet tar sig hela vägen till final där de får se sig besegrade av Portugal som tar sitt första EM-guld.

Terrorattacken i Nice
86 människor avlider och över 400 skadas fysiskt när en terrorist plöjer in med en lastbil i en folkmassa på strandpromenaden i Nice där tusentals människor samlats för att titta på fyrverkerier och fira Frankrikes nationaldag. Gärningsmannen skjuts ihjäl av polisen.

Alicia får tungt pris
Alicia Vikander blir namnet på allas läppar när hon får en Oscar för sin roll i The Danish Girl. Hon charmar sedan programledare efter programledare när hon besöker amerikanska talk shows och lär dem svenska.

Världens störste går ur tiden
Mohammad Ali, världens störste boxare, dör och hyllas därefter världen över.

Dokument får stor betydelse
Skandalen Panamadokumenten skakar om världen när 11,5 miljoner dokument läcker och avslöjar hur kändisar, storföretag och banker tagit hjälp av ett företag i Panama för att dölja sina tillgångar i diverse skatteparadis. 376 journalister världen över samarbetade för att avslöja skandalen.

Kuba sörjer och jublar
Fidel Castro avlider i november och kubaner världen över både jublar och sörjer diktatorn som gjorde Kuba till en enpartistat och styrde landet i 50 år.

Kent säger hejdå
Popbandet Kent säger hej då till sina fans med en hyllad avskedsturné genom hela Sverige.

Prinsessan Leia går ur tiden
Star Wars-världen och dess trogna fans sörjer ikonen och stjärnan Carrie Fisher som avlider i en hjärtinfarkt i slutet av året. Fisher spelade prinsessan Leia i de första Star Wars-filmerna.