2017 – Terrordåd i Sverige och #metoo

Kvinnofrågor och det värsta terrordådet i Sveriges historia – det var två av de tunga frågorna som dominerade nyhetsflödet 2017.

Ny president
Donald Trump svärs in som president i januari – och samtidigt hålls en stor kvinnomarsch i Washington där kvinnor protesterar mot den nya presidenten och för kvinnofrågor. Trump blir ett dominerande namn i nyheterna under året.

Nintendo Switch släpps
Spelkonsolen blir mycket omtalad och populär när den släpps under våren.

Lönnmord på flygplats
Kim Jong Nam, halvbror till Nordkoreanske diktatorn Kim Jong-un, giftmördas av vad som tros var nordkoreanska agenter på Kuala Lumpurs flygplats, efter att ha levt i exil och kritiserat sin halvbror.

Bussolyckan i Härjedalen
Tre ungdomar dör och 30 skadas när en buss kör av vägen i Härjedalen. Ungdomarna var på väg på en skidresa. Busschauffören frias från alla misstankar om att ha varit oaktsam eller trött vid olyckan.

Terrordådet på Drottninggatan
Rakhmat Akilov kör en kapad lastbil in i en folkmassa på Drottninggatan och fem personer dör. 15 skadas i dådet som skakar Sverige. Akilov dömdes till livstids fängelse och utvisning. Under eftermiddagen stängdes all kollektivtrafik och människor sågs ta sig hem till fots i stora folkmassor.

Ny president
Emmanuel Macron blir Frankrikes president.

Ny premiärminister
Jacinda Ardern blir Nya Zeelands första kvinnliga premiärminister.

Formen av dig
Ed Sheeran får sitt riktiga genombrott och har världens mest spelade låt under hela året – med Shape of you.

Gammal Bond dör
Roger Moore, som spelade den klassiska filmhjälten James Bond mellan 1973 och 1985, dör 89 år gammal.

Felsägningen som hördes världen över
På Oscarsgalan görs ett misstag som sprids världen över. När Faye Dunaway ska läsa upp vilken film som vunnit Årets film, säger hon av misstag La la land, istället för Moonlight, som egentligen vann. Misstaget uppdagas när skådespelare och regissörer från La la land firar på scenen.

Tragisk brand i London
71 omkommer i branden i hyreshuset Grenfell Tower i London. Skarp kritik riktas mot brandskyddet i huset.

Världens första playboy dör
Hugh Hefner avlider i en ålder av 91 år. Han grundade tidningen Playboy och blev känd för att bo i sitt Playboy Mansion med sina så kallade playmates. Han begravdes bredvid Marilyn Monroes grav – hon var också den första att pryda Playboys omslag.

Sverige byter pengar
Gamla svenska mynt och de äldsta sedlarna blir ogiltiga i Sverige som ett steg i att byta pengar.

#metoo briserar över hela världen
Anklagelser om våldtäkt och sexuella trakasserier publiceras mot filmproducenten Harvey Weinstein. Han utesluts ur amerikanska filmakademin och skådespelaren Alyssa Milano skriver på Twitter att hon också varit med om trakasserier, och använder #metoo vilket blir startskottet för hela rörelsen som sedan sveper över världen. Den för med sig stora avslöjanden i hela västvärlden och i Sverige gör kvinnliga skådespelare, sångare och jurister nya upprop under hashtaggar som #tystnadtagning, #visjungerut och #medvilkenrätt.

Änglagårds-Zac går ur tiden
Rikard Wolff dör i december, 59 år gammal, och hyllas av film- och teatersverige. Han blev omåttligt folkkär efter Änglagårdsfilmerna där han spelade mot Helena Bergström