Några av världens första programmerare

Den första PC:n lanserades runt 1980-talet men långt innan dess började programmerare arbeta med kodning och algoritmer. Då var det mer matematiskt intresse och passion för vetenskapen som drev utveckling.

Här kan du läsa kort om första programmeraren och hur jobb inom data&IT har utvecklats. Från ett arbete som ansågs ha lite lägre status till dagens många karriärmöjligheter.

Kvinnor som lade grunden till programmering

Världens första programmerare anses vara Ada Lovelace. Redan runt år 1842 skapade hon algoritmer som kunde använda i en dator. Det var långt innan datorn var uppfunnen men Ada sägs ha förutspått att datorer skulle komma att bli framtiden. Hon hade ett brinnande intresse för vetenskap och har ett programmeringsspråk uppkallat efter sig, ADA.

NASA rekryterade även kvinnor år 1945 för att arbeta med att programmera den första elektroniska datorn. Först fick de inte ens se datorn utan skrev koden för hand. Filmen Hidden Figures från år 2017 gestaltar kvinnornas utmaningar.

Sveriges första kvinnliga programmerare

Även i Sverige var en av de första programmerarna en kvinna. Elsa-Karin Boestad-Nilsson föddes år 1925 och utbildade sig till ingenjör och matematiker. Under slutet av 1940-talet började hon sin karriär inom försvaret vid Försvarets Forskningsanstalt.

Framför allt arbetade hon med beräkningar och kom att programmera Sveriges första räknemaskin. Elsa-Karin fick även uppdrag att arbeta med Sveriges andra dator som hette BESK. Faktum är att arbeta med programmering var ett arbete som ansågs ha lägre status.

Numera skrivs koden sällan för hand och att arbeta med IT och datorer har en helt annan bredd. Från projektledare till utvecklare och grafisk design. Bredden på tjänster gör att det finns många möjligheter