2018 – året då allt från thailändska grottor till Akademien stod i fokus

2018 dominerades i Sverige av den långa, rekordvarma sommaren som både fick semesterfirare att jubla men också fick en nation att hålla andan då gigantiska skogsbränder rasade och lämnade förstörelse i sin väg. Men året inleddes på ett kyligare vis…

OS i Pyeongchang
93 nationer deltar i olympiska vinterspelen i Sydkorea efter att hela Ryssland som nation blivit avstängd efter flera dopingskandaler. Sverige har sitt bästa vinter-OS någonsin och bland andra Charlotte Kalla (skiathlon), Hanna Öberg (skidskytte) och Sebastian Samuelsson (skidskytte) får kliva upp på pallen och ta emot medaljer.

Avicii dör
Musikvärlden chockas i april då superproducenten och dj:n Tim “Avicii” Bergling dör, endast 28 år gammal, i Oman. Familjen går sedan ut med ett brev där det berättas att Avicii dött genom självmord och den unge stjärnan sörjs världen över. Efter hans död släpps albumet “Tim”.

Förgiftningen i Salisbury
I mars hittas den ryske spiondömde dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter Julia medvetslösa på en parkbänk i den engelska staden Salisbury – de hade förgiftats av nervgiftet novitjok men överlever med svåra skador. Flera andra personer i staden får i sig giftet och skadas eller avlider som följd. Storbritannien pekar ut Ryssland som skyldiga till attacken vilket leder till en diplomatisk kris.

Litteraturkrisen
Krisen fortsätter i Svenska akademien – tre män avgår från sina poster och Sara Danius lämnar posten som ständig sekreterare. Kungen ändrar sedan i stadgarna vilket gör det möjligt för medlemmar att begära utträde. Nobelpriset i litteratur delas inte ut under 2018.

Prins Harry och Meghan gifter sig
Världen tittar på när Harry får sin Meghan under en strålande maj-dag i Windsor.

Het sommar
Sverige och Europa får en rekordvarm och lång sommar. Fläktar och AC säljer slut och det badas som aldrig förr. Samtidigt rasar stora, förödande bränder i mellan-Sverige som gör att landet får be om hjälp från andra nationer. Även i Grekland och Kalifornien rasar många, och omfattande bränder.

Ingvar Kamprad dör
IKEAs grundare och starke man avlider 91 år gammal. Han efterträds av sina barn och ansågs vara en av världens rikaste män.

Fotbolls-VM i Ryssland
Mitt i den heta sommaren domineras även nyheterna av resultat från fotbolls-VM i Ryssland som till slut tas hem av Frankrike. Svenskarna bänkar sig på gator och torg framför storbildskärmar när Sverige vinner sin grupp. De åker sedan ut i kvartsfinal mot England.

Lill-Babs dör
Sverige sörjer en av sina mest folkkära sångerskor då Barbro “Lill-Babs” Svensson dör 80 år gammal av hjärtsvikt och cancer. En stor minnesgudstjänst hålls i Storkyrkan i Stockholm innan hon begravs på Järvsö.

Sverige går till val
Ingen får klar majoritet efter valet i september vilket leder till många och långa diskussioner. Stefan Löfven och hans regering avgår innan en uppgörelse görs i januariavtalet mellan Socialdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet.

Pojkarna i grottan
Ett fotbollslag med pojkar blir fast i den översvämmade thailändska grottan Tham Luang och efter det börjar en räddningsaktion utan dess like, som får hela världens tv-kameror och blickar på sig. Alla tolv pojkar och deras tränare räddas men en räddningsdykare dör under uppdraget.

Greta Thunberg börjar sin skolstrejk
I augusti börjar hon sitta utanför Sveriges riksdag med sin berömda skylt med texten “Skolstrejk för klimatet”. Det blir starten på hennes gigantiska klimatrörelse som engagerat miljontals ungdomar världen över.