2019 – året med dubbla Litteraturpris och en brinnande katedral

2019, eller ska vi ge det namnet “Sista normala året”? Ett år då allt från terrorattacker till VM-brons hamnade på nyheterna.

Stefan Löfven blir statsminister – igen
Efter långa förhandlingar efter valet 2019 blir till slut januariavtalet klart och Stefan Löfven (S) röstas återigen fram till Sveriges statsminister.

Brexit
I Storbritannien och EU domineras året av diskussioner om hur Brexit-avtalet ska utformas. Det leder till slut till att premiärminister Teresa May avgår och blir ersatt av Boris Johnson.

Attack på moskéer i Christchurch
En terrorattack äger rum i två moskéer i Nya Zeeländska Christchurch och gärningsmannen livesänder 17 minuter av dådet på Facebook. 51 dödades och över 50 skadades i den blodiga skjutningen.

Makedonien byter namn
Landet heter numer Nordmakedonien.

Dubbla nobelpris i litteratur
På grund av krisen i den Svenska Akademien delas inget Nobelpris i litteratur ut 2018 men 2019 delas istället två priser ut.

Julian Assange grips
Efter att ha fått asyl i Ecuador och hållit sig undan på landets ambassad i Storbritannien grips Wikileaks-grundaren Julian Assange inne på Ecuadors ambassad där han varit sedan 2012. Därefter påbörjas förhandlingar om utlämning till USA.

Katedralen står i lågor
I Paris brinner katedralen Notre Dame och stora delar av den kända byggnaden förstörs. Förstämningen är stor på huvudstadens gator och många vill bidra till återuppbyggnaden. Efter bara några dagar har över en miljard euro samlats in.

USA:s damer vinner
Fotbolls-VM för damer hålls i Frankrike och vinns av USA. I Sverige lockar matcherna stort intresse – inte minst för att Sverige går om tåget och tar hem bronset.

Jeffrey Epstein dör
Finansmannen Jeffrey Epstein grips igen för sexualbrott och han kopplas också samman med en mängd kända män som han påstås ha hjälpt få sexuella kontakter med unga kvinnor. Epstein avlider i sin häktescell under mystiska omständigheter.

Terrordåd på Sri Lanka
I flera, samordnade attacker på kyrkor på Sri Lanka dödas 359 personer och nästan 500 skadas.

Arne Weise dör
Sveriges mest älskade julvärd avlider i en ålder av 89 år.

Fallskärmshoppare i katastrof
Nio fallskärmshoppare dör då planet de färdas med störtar i Ume älv. Haverikommisionens slutsats är att planet varit för tungt och ojämnt lastat.

Gretas stora seglats
Klimataktivisten Greta Thunberg seglar över Atlanten för att närvara vid FN:s klimattoppmöte. Bilden när Greta seglar in i New York sprids snabbt i världens nyhetskanaler.

Mutade?
Ulf Kristersson (M), Ebba Busch-Thor (KD) och Nyamko Sabuni (L) utreds för mutbrott efter att ha blivit bjudna på fest i Israel av kändisfestfixaren Michael Bindefeld.

President inför riksrätt
USA:s president Donald Trump ställs inför riksrätt för första gången men frias.

Marie Fredriksson dör
Sverige och världen sörjer när Roxettes frontkvinna avlider i december i en ålder av 61 år. Hon hade friskförklarats från sin hjärntumör men dog ändå i sviterna från den tuffa sjukdomen. Hyllningar strömmar in från fans över hela världen.

Covid-19 dyker upp
På årets sista dag, 31 december, informeras WHO om coronaviruset och covid-19 för första gången.