Herrmode genom historien

Mode definieras oftast som de aktuella klädtrenderna. Mode anses vanligtvis förändras ständigt, men det sägs också att mode har vissa “stadier” eller faser. Dessa faser skapas ofta av förändringar i kultur eller politik, och varje fas är en egen trend inom modevärlden. Begreppet “mode” användes för första gången under renässansen i Europa, mellan 1400 och 1600 e.Kr., för att definiera vad rika människor bar så att andra människor kunde göra sitt bästa för att imitera dem.

Herrmodet genom historien kan delas in i fem olika perioder: Medeltid (500-1100), tidig renässans (1100-1450), senrenässans (1450-1600), tidig barock (1600-1660) och senbarock/förindustriell revolution (1660-1780). Influenser från alla dessa tider har bidragit till att forma hur moderna män klär sig idag. Männen gick från att främst klä sig i rustning till att klä sig i en mängd olika kläder, beroende på deras sociala rang, arbete eller preferenser. På Weard hittar du herrkläder i bambu.

Formell klädsel

Den formella kostymen är en vanlig syn på arbetsplatser och andra formella evenemang runt om i världen, men det har inte alltid varit så här. Kostymer var inte vanliga förrän i början av 1900-talet, då de började bli populära i Amerika. Innan dess klädde sig män vanligtvis i uniformer eller mer avslappnade kläder, som frockcoats eller säckkostymer.

Kostymkavajen är en ättling till frockcoaten – en lång, skräddarsydd rock som var populär under 1800-talet. Kavajen bars ofta av rika män som hade råd att ha flera olika kavajer för olika tillfällen. Den var vanligtvis tillverkad av ulltyg och hade en hög krage, vilket bidrog till att skydda bärarens hals från det kalla vädret.

Arbetskläder

Arbetekläderna blev mer avslappnade med tiden, i takt med att arbetets karaktär förändrades. Under medeltiden och den tidiga renässansen arbetade de flesta människor på gårdar eller i sina hem. De tenderade att bära kläder som var gjorda av robusta tyger som ull eller linne. Det rörde sig bland annat om tunikor (långa skjortor) och knäbyxor (byxor).

Detta mode förblev i stort sett oförändrat fram till 1500-talet då männen började skapa olika typer av arbetskläder som inte bara var informella versioner av formella kläder. Ett exempel är arbetarkostymer som kallas jumpers, som liknar vanliga kostymjackor men utan frack. De bars först av sjömän som arbetade på fartyg men blev snart populära bland alla typer av arbetare som behövde skyddas från smuts eller dåligt väder när de arbetade utomhus.(Casualwear) Ordet “casual” betyder något annat idag än tidigare. Förr i tiden kallades casualkläder ofta för arbetskläder eftersom de var mer praktiska för personer som hade fysiska arbeten.

Medeltiden

Under medeltiden och den tidiga renässansen bestod den här typen av kläder vanligtvis av lösa tunikor och tajta knäbyxor som kunde bäras när man arbetade eller red på en häst. På 1500-talet började dock männen bära korta jackor och snävare byxor som vi idag skulle identifiera som jeans. Byxorna blev mer passande med tiden, men dessa mjuka material tillät fortfarande rörelse samtidigt som de skyddade mot dåligt väder. Materialet var vanligtvis ull eller linne men ibland bomull om folk ville ha lättare tyger. Det översta lagret av deras kläder hade vanligen mer dekoration och innehöll väst, skjorta och cravat (en sorts tjusig halsduk).

Industriella revolutionen

Den industriella revolutionen som ägde rum under 1700- och 1800-talen innebar en annan förändring av herrmodet. Innan dess tillverkades de flesta av de kläder som folk bar hemma eller av skräddare, men under denna tid förbättrades tekniken så att man kunde massproducera kläder som var överkomliga för alla. (Casualwear) Innan maskiner användes för att tillverka kläder köptes materialen vanligtvis från lokala leverantörer som tillverkade dem för hand. Män som bodde i städerna började bära kostym när de gick ut för att arbeta eller umgås med vänner. Denna avslappnade klädsel blev populär bland alla klasser eftersom den var bekväm men ändå snygg. Med tiden blev kavajbyxorna mindre passformade och mer bekväma, och byxorna tillverkades i en mängd olika material, bland annat bomull, ull och polyester.

1900-talet

Under 1900-talet skedde ännu fler förändringar inom herrmodet i takt med att nya material och stilar uppfanns. T-shirts, till exempel, blev populära på 1920-talet när de först tillverkades av syntetiska material som konstsilke. Jeans blev också mer populära vid den här tiden och började massproduceras för människor i alla samhällsklasser. På 1960-talet ökade hippiemodet, som bland annat innehöll kläder gjorda av naturmaterial som bomull och hampa. Denna look ersattes snart av disco-eran på 1970-talet, som innehöll glänsande kläder gjorda av syntetiska material som polyester

Under 1980-talet började herrmodet att avlägsna sig från dammodet. Innan dess hade många av de kläder som bars av båda könen liknande stilar och var tillverkade av samma tyger. Det var under den här tiden som fler affärer för ett enda kön öppnades så att folk kunde köpa kläder bara för män eller bara för kvinnor. I dag kan männen välja mellan ett brett utbud av olika klädesplagg, bland annat T-shirts, jeans, kostymer och sportkläder.