Stor glädje med musik

Det kan göra dig glad, upprymd, nedstämd eller lugn. Musik har ett stort inflytande på människosjälen, det finns inget tvivel om det. Och det finns så många olika sorters musik att du aldrig får långtråkigt. I stället kan det ibland vara svårt att hinna med allt du vill lyssna på. Eller kanske spela. Det är många som kan spela ett eller flera instrument nu för tiden.

Bland de vanligaste instrumenten är blockflöjt, gitarr och piano. Flöjt är ofta en del av utbildningen i grundskolan. Tanken är att alla barn ska få en bra start i livet med en form av konst. Det är inte ett akademiskt ämne, men minst lika viktigt. Folk är gjorda av mer än bara en hjärna, du behöver också sköta om ditt sinne och dina känslor.

Komma i gång med spelandet

Det är vanligt att gå vidare till ett lite större instrument efter blockflöjtslektionerna. Gitarr är ett bra val, för det är enkelt att bära med sig. Och du kan göra så mycket med en gitarr, spela olika genrer och kompositörer. Ibland blir du helt yr när du ser fingrarna som springer över strängarna när en professionell gitarrist spelar. Om du behöver en reverb pedal.

Bra utrustning gör det roligare att spela. Det är inte alltid nödvändigt att köpa det dyraste. Men nöj dig inte förrän du har vad som krävs för att du ska kunna gå vidare. Vart efter du växer i din skicklighet kan du utöka dina verktyg. Önska dig vissa saker i julklapp så går det ännu snabbare. Här hittar du allt du behöver: tgt11.

Musik i varje hem

För inte så länge sedan var det bara de rika som spelade ett instrument. Du ser på gamla filmer hur fina flickor underhöll gästerna med sina sonater eller menuetter. Som tur är har det förändrats. Idag är det möjligt för så gott som alla att lära sig ett instrument. Att finna glädjen i att spela musik. Inte bara på mobilen, utan även med sina egna händer. Intressant läsning om gitarrens utveckling i grannlandet. 

Du kanske föredrar att spela för dig själv där hemma i smyg. Bara du och grannarna vet vad du håller på med. Eller så trivs du med att uppträda inför andra. Till en början kan det vara för släkt och vänner. Sedan börjar du ta gig på fester eller tillställningar. Så småningom träffar du andra som är likasinnade och ni börjar spela tillsammans. Vissa instrument bara måste vara en del av storbandet.

Livet med musik

Ett bra ställe att träffa andra som tycker om att spela musik är på musikfestivaler. Då samlas musiker och artister från hela världen ibland. Bara för glädjen av att spela tillsammans. Det jammas i varje buske, hela dygnet runt. Förutom att du kan lära dig mycket av att lyssna på professionella musiker som behärskar sina instrument totalt.

Men det är inte bara när du spelar själv som musik kan vara en viktig del av ditt liv. Det som andra spelat in är också något stort. Låt dig påverkas av musiken, och framför allt gläd dig åt den. Om en viss sång gör dig lugn, spela den om och om igen. Eller så går städningen snabbare när du sätter på musik med lite mer drag i sig. Det finns en låt eller stycke för varje situation du möter. Så låt musiken få vara med dig överallt. Både med dina instrument och på inspelningar.