Stipendier

Varje år utdelas ett eller flera mediehistoriska stipendier om 25 000 kronor vardera till forskare och verksamma inom mediesektorn. Forskningen kan avse såväl redaktionella och administrativa som tekniska och ekonomiska frågor. Observera att stipendierna inte avser tryckningsbidrag.
Stipendierna ska utnyttjas inom ett år men styrelsen kan bevilja uppskov på högst ett år.

 

Tidigare stipendiater

År 2016: Arianna Bommarco för en studie av Alma Haag, en av Sveriges första kvinnliga pressfotografer. Bo Berhardsson för en studie av de olika aktörerna kring nedläggningen av Arbetet år 2000. Torbjörn von Krogh för en studieav Carl Lindhagen som mediekritiker.

År 2015: Ann-Katrin Hatje, för en studie om ”När det var straffbart att driva med kristna ritualer i svensk telefision. Einar Korpus för en pilotundersökning inför ett större projekt om svensk reklamhistoria.

År 2014: Anette Johansson, för en studie över Hemmets Journal och utvecklingen från starten 1921 till dagens digitala magasinsvärld. Kjell Åkerlund, för studien ”Erik Åkerlund – en bortglömd pressgigant”.

År 2013: Peter Dahlén, för en studie om radioreportern Manne Berggren. Arne Järtelius för en studie om utrikeskorrespondenten Martha Larsson.

År 2012: Sophie Elsässer, Lund, för en studie av Expressen oh konsumentjournalistikens 1970-tal. Mikael Forsman, Stockholm, för studien ”På åttiotalets räls mot dagens radio”.

Lista över tidigare stipendiater.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *